Sidor

tisdag 31 maj 2011

SÖMN - EN NÖDVÄNDIG INVESTERING I DIN HÄLSA

Sömnen är väldigt viktig för både vår fysiska och psykiska hälsa, ändå är det så lätt att vi slarvar med den. Många åtaganden och mycket som är roligt gör att vi sover mindre än vi behöver. Resultatet blir förr eller senare att vi får problem på olika plan.

De flesta av oss upplever nog, om inte alltid, så ofta, att vi har mer saker att göra än vi har tid till att göra dem på. Det finns tendenser till att vi generellt minskar ner på sömnen för att hinna med alla "måsten" och även sådant vi gärna gör.
Författaren Jane E. Brody skriver i sin kolumn i New York Times att hon under många år helt enkelt prioriterade bort sömnen för att kunna hinna med allt hon ville. Följden blev att hon sällan var särskilt pigg och ständigt led av sömnbrist. Många var de tillfällen då hon helt enkelt somnade som publik till något kulturellt evenemang.

Studier visar att vi mår som bäst av 7 till 8 timmars sömn per natt.
Men, det är som sagt lätt att hitta på andra saker att göra än kanske att prioritera sömnen. Kanske ska du bara titta färdigt på den spännande dokumentären på Tv? Eller har du några mejl du måste skicka i väg och fastnar framför datorn?

Att under en längre period få för lite sömn får både fysiska och psykiska konsekvenser:

  • Vi anses mer oattraktiva (enligt nya undersökningar) om vi sovit för lite.
  • Vi går lättare upp i vikt.
  • Vi får svårare att koncentrera oss.
  • Vår minne försämras.
  • Vi blir mindre effektiva.
  • Humöret blir mer ojämnt.
  • Vi blir mer känsliga för smärta.
  • Immunförsvaret försämras.
Om jag känner att jag börjar bli trött och sliten, eller om det känns som att jag har någon infektion/förkylning på gång, så är jag extra noggrann med att få tillräckligt med sömn. Den viktigaste tiden för oss att sova (enligt Ayurveda och även andra "läror") är mellan klockan 22.00 och 02.00. Det är nämligen under den tiden som kroppen och hjärnan reparerar och läker ut som bäst. 

Så mitt tips till dig som vet med dig att du inte får tillräckligt med sömn och som kanske känner igen dig i flera av symptomen ovan som uppkommer vid sömnbrist - ta en vecka då du går och lägger dig senast klockan 22.00 varje kväll. Du kommer att fascineras över vilken skillnad du kommer att uppleva.

6 kommentarer:

  1. Mycket intressant. Men varför just mellan 22 och 02?

    SvaraRadera
  2. Helena - vi är fortfarande till 99.5 % genetiskt(biologiskt) samma varelse som vi var när vi för många tusen år sedan levde som urtidsmänniskor på savannen. Vi är gjorda för att sova på nätterna när det var mörk och vara vakna på dagarna i dagsljus. Våra kroppar är inställda på att vila, återhämta sig och reparera de timmar då vi sover som djupast, vilket är mellan 22 och 02 om vi skulle ha en normal dygnsrytm. Det ligger alltså kvar hos oss, även om vi idag vänder och vrider på dygnet som vi vill.
    Någon har sagt att den uppfinning som har lett till mest ohälsa hos människan är glödlampan som gjorde det möjligt för oss att vara vakna när vi vill.

    SvaraRadera
  3. Tack för svar. :D
    Nu undrar jag en sak till: Vilka 5% är det som har ändrats?

    Du kanske har nån bra länk till vart jag kan hitta lättförståelig information om du inte ids skriva själv? :)

    SvaraRadera
  4. Helena - Nu är det ju en liten kort artikel jag skriver, och inte en avhandling ;-). Måste sålla och hålla kort för att få med det som behövs för att göra förståeligt och begripligt.
    Tyvärr har jag ingen länk till vilka 5 promille (inte procent) där vi har förändrats. Jag har läst den informationen i böcker som jag har hemma. Har tyvärr inte koll på exakt i vilka och var. Med det går säkert att googla och läsa mer om det intresserar dig. Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Japp! Jag kan intyga att sömn helar.
    Började nytt jobb för fyra veckor sen och insåg då att somna vid 22.00 var livsviktigt och lovade mig själv att försöka komma i säng strax innan dess. Det har jag gjort nästan varje kväll och jag känner att det gör underverk. Lägger jag mig senare är jag så sliten dagen efter, och kan nästan känna mig lite halvrisig som vid förkylning.

    SvaraRadera
  6. stort och smått - får vi inte tillräckligt med sömn så får immunförsvaret jobba extra mycket. Då känner vi oss risiga, slitna och i värsta fall blir vi sjuka. Det är bara att gå till sängs tidigare några dagar, så känner man sig piggare med en gång.

    SvaraRadera