måndag 14 maj 2012

POLLENSÄSÅNGEN I FULL BLOM

För två år sedan hade jag så kraftig pollenallergi, framför allt i mina ögon, att jag vissa dagar inte kunde ta mig till jobbet. Jag såg helt enkelt inte tillräckligt för att kunna köra bil eller ta mig fram säkert. Eländet började sista veckan i januari (!) och höll i sig fram till mitten på juni. Vissa dagar var bättre, men jag var aldrig helt bra - trots tung medicinering.

Det var i den vevan jag fick reda på att jag var allergisk mot vetemjöl och att just vetemjöl är en så kallad korsallergen med björk Det innebär att det som är allergiska mot björkpollen ofta är allergiska även mot vetemjöl. Sedan dess har jag lagt om min kost ganska radikalt. Inget vetemjöl, mycket sällan potatis eller andra stärkelserika produkter samt återhållsamt med socker och andra snabba kolhydrater och även sparsamt med mjölkprodukter.
Det har fått mig både att bli friskare och känna mig piggare.

I år har jag fått höra att vi har den värsta pollensäsongen i mannaminne - och jag känner INGENTING alls. Jag tar inte minsta lilla allergitablett eller droppe i ögat. Jag känner helt enkelt inte av pollen alls den här säsongen.
Är det inte konstigt?!?
Eller är det så enkelt att det var just min kosthållning som gjorde att jag reagerade på pollen?
Vetemjöl, socker och mjölkprodukter -  de TRE VITA GIFTERNA - har en förmåga att starta och vidmakthålla inflammationer i kroppen. Allergi är ett inflammatorisk tillstånd.

Tänk om det är så enkelt att väldigt många fler skulle må väldigt mycket bättre genom att också utesluta eller kraftigt minska ner på de tre vita gifterna. Jag tror verkligen att det kan vara så.

Känner du av pollensäsongen?
Varför inte till att börja med prova med att utesluta vetemjöl ur kosten för att se om du mår bättre?
Det kan vara så att din allergi redan är så kraftig att du inte kommer att känna av någon snabb förbättring denna säsong - men med stor sannolikhet nästa.

Själv kände jag mig lite vilsen i början och funderade mycket på vad jag skulle äta istället för smörgås och pasta. Det är definitivt inget som bekymrar mig längre. Jag började snegla på LCHF-kosten som inte innehåller vetemjöl och fick massor med inspiration. Googla LCHF-recept och du kommer att hitta massor med inspiration på nätet.

Har du egna erfarenheter med kost och hälsa? Dela gärna med dig!

4 kommentarer:

 1. Therese Hansdotter Larsson14 maj 2012 08:14

  Jag har också haft pollenallergi, i 25 år. Och jag har de senaste fyra åren haft mindre och mindre besvär. Och förra året när det var pollenexplosion ute kände jag inte av nånting.
  Jag har tänkt också att det har att göra med att jag plockat bort mjöl och socker, och det har det nog med att göra också till en viss del. Men jag kom på förra året den riktiga orsaken till att jag blivit av med allergin.

  Svaret heter D-vitamin =D

  2008 började jag äta d-vitamintillskott för att jag mådde dåligt psykiskt. Utbränd och vidbränd. (Det tog inte många dagar innan jag kände skillnad =) Redan det året märkte jag skillnad i allergin, men tänkte att det hade med kosten att göra.
  2009 samma sak, behövde knappt ta några allergitabletter alls och ingen klåda i ögonen.
  2010 var det ännu bättre (fortfarande lchf), tog bara en allergitablett på hela säsongen.
  Och så förra våren, 2011. Folk som inte tidigare varit allergiska blev sjuka. Folk som redan var allergiska blev tokdåliga. Och jag känner inte av ett endaste dugg =D

  Det var då jag insåg att det var d-vitaminet som hjälpt mig, för jag hade slarvat mängder med kosten och ätit både bröd och socker. Och ändå reagerade jag inte på pollen.

  I år har det blivit ett test om det verkligen ÄR så bra som jag trott. Och ja! Jag har reagerat litegrann, nyste 3 ggr på min promenad när allt börjat slå ut. Men det gick över redan under samma promenad, ungefär som kroppen kom på att den inte behöver reagera. Och sen dess - ingenting =)

  Så absolut att det är D-vitaminet!

  Jag har ätit minst 2000IE varje dag (utom riktigt soliga sommardagar) och minst 4000IE under vintern sen 2008. Och jag tänker då rakt inte sluta ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att höra att du har fått bukt med pollenallergin. Det är riktigt besvärligt att drabbas varje år.
   Intressant tanke där med D-vitaminet. Säkert kan det spela in.
   Själv har jag fått rådet både av en alternativbehandlare och min homeopat att äta en rejäl dos med C-vitamin under pollensäsången. C-vitamin hämmar nämligen också inflammationer. Men D-vitamin lär också vara inflammationsdämpande har har jag hört.
   Härligt när vi kan komma tillrätta med detta utan en massa kemiska preparat :-).

   Radera
 2. Oj här i kommentarsfältet fick jag fler svar som jag undrat över!

  Åt D-vitamin i vintras och var så pigg, men slutade efter en kur, men kan nu inse att jag behöver de mer. Jag ilar och köper det idag.

  Annars skulle jag säga att det var tankvärda ord om pollenallergi, kanske därför jag inte känner något iår, då jag gör tappert försök att äta LCHF, även om jag några veckor ätit mer bröd än i vintras.

  Jag slutade äta rött kött för sex år sedan med tanke på min fibromyalgi och den har blivit bra mycket bättre! Så jag tror att vår mathållning påverkar oss mycket mer än man vill tro!

  Ha det gott! Aase

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fortsätt du med D-vitamin, och om det behövs kan du ta en rejäl dos C-vitamin (se kommentaren ovan).
   Visst är det så att vi mår som vi äter och mycket av det vi äter är inte så nyttigt som vi kanske tror. Sedan är vi alla olika och klarar av att äta olika typer av mat. Det gäller att lära sig att lyssna på sin kropp.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...